Lastbil nr. 1
Blågula Bilens grundare, Take Aanstoot, hade en gammal lastbil  stående som inte användes. Han beslutade att fixa till den, köra den till Ukraina och donera den.

Han frågade vänner och bekanta på Facebook om hjälp med gratis eller billig reparation av lastbilen samt donationer av utrustning att fylla lastbilen med. 

Takes nätverk lyckades hitta lösningar på alla utmaningar, lastbilen fylldes med donerad och nyinköpt utrustning, och den 1 april lämnade Blågula Bilen TA1 Linköping. Genom Ukrainska Föreningen Östergötland hade Take etablerat kontakt med Ukrainas 10:e bergsjägarbrigad (känd som Edelweiss-brigaden). Lastbilen lämnades över till Edelweiss den 4 april och det kunde varit slutet på historien.

Edelweiss berättade att lastbilar är enorm bristvara i Ukraina och att det ofta är bristen på lastbilar som är flaskhalsen i distribution av ammunition och utrustning till soldater, och mat, mediciner, och förnödenheter till civilbefolkningen i de drabbade områdena. 

Fortsättning: Fler lastbilar

Tillbaka från Ukraina, och med blod på tand, inköptes ytterligare tre lastbilar! TA2, TA3 och TA4. 

Vi var flera som ville jobba ideelt med detta och organisationen ”Blågula Bilen” bildades. Vi hade nu etablerat ett kontaktnät för reparation av lastbilarna och hade även fått donationer av lastbilsdäck och reservdelar från bildelsleverantörer i närområdet.

Blågula Bilen TA2 avgick från Linköping den 26 april och överlämnades till Edelweiss den 28 april. 

Blågula Bilen TA3 lämnade Sverige den 10 maj och överlämnades till Edelweiss den 12 maj.

Blågula Bilen TA4 lämnade Sverige den 7 juni och överlämnades till Edelweiss den 9 juni.


Nu: arbetet fortsätter!
Vi blir ständigt fler som jobbar i Blågula Bilen, och antalet inköpta lastbilar är nu mer än tio stycken. Lastbilarna levereras till Ukraina så fort vår organisation – och mottagande organisation – klarar av det.

Vi har etablerat leverans till andra militära förband, och har etablerat goda relationer och samarbeten med ett antal andra hjälporganisationer. Se sidan ”Sponsorer” för detaljer.

Vi håller också på att sätta upp en ny organisation i Ukraina för att underlätta gränsövergång, tull, import till Ukraina, etc.

 

Leverans och samarbete i Ukraina
Vi levererar till flera motparter i Ukraina; sjukhuset i Ternopil, organisationen Ukraine Aid Ops, organisationen OperationAid, m.fl.

Vår huvudsakliga partner i Ukraina är dock Edelweiss-bataljonen (https://www.facebook.com/edelveysfund ) som har sitt urspungliga säte i Kolomija i sydvästra Ukraina – men som nu förstås utför sitt jobb i östra och södra Ukraina. Edelweiss skickade denna fina diplom efter leveransen av TA4.

Under sommaren 2022 har vi även etablerat samarbete med stiftelsen ”I Am Mariupol” under ledning av Mariupols vice-borgmästare i exil,

Serhiy Orlov.

Genom denna stiftelse levererar vi lastbilar till de militära förbanden:
56th Motorized Brigade
503rd Separate Marine Battalion
Azov National guard