Årsjubileum första leveransen

För ett år sedan hade Ukrainas försvarare precis lyckats slå tillbaka ryZZlands försök till en fullskalig invasion av hela landet. Flygplatsen Hostomel hade tagits, återtagits och bombats med artilleri ett antal gånger. Den 2:a april 2022 fritogs staden Bucha och misstankarna om grova krigsbrott i de ockuperade områdena bekräftades med eftertryck.

VARNING FÖR STARKA BILDER I FILMEN NEDAN.

Medans Bucha fritogs satt Blågula Bilens grundare, Take Aanstoot, i lastbil på väg ner mot Ukraina på sin första resa. Han hade fått kontaktuppgifter till Edelweiss-bataljonen i Kolomyia, bilen hade fixats av Steinar och de andra på YrkesAkademin i Norrköping och Takes vänner och bekanta hade donerat utrustning för överlämning och pengar som möjliggjorde resan.

Den 4:e april lämnades lastbil och last över till Edelweiss, som omedelbart satte bilen i arbete – och den 7e april – bara 5 dagar efter att Bucha fritogs, var ”Gula Faran” på leveransuppdrag i Bucha, där den levererade mat och andra förnödenheter till de som hade överlevt ockupationen.

Att se den egna donationen göra en så konkret insats berör verkligen – att uppleva att ”jag kan faktiskt göra skillnad”. Jag tror detta är ett av skälen till att Blågula Bilen har vuxit så mycket och fått så positiv respons bland donatorer och volontärer. Sträckan från donation till verkan är oerhört kort.

Ett år senare är vi en organisation med ca 140 volontärer. Vi har levererat över 200 fordon samt gods för mellan 50 och 60 mkr. Vi har levererat till sjukhus, civila organisationer och militärförband. Vi står starka i vår övertygelse om att logistik vinner krig, och att Ukrainas sak är vår. Vi kommer fortsätta till dess att Putler ger upp och Ukraina åter är ett fritt, självständigt land!

Slava Ukraini!

Vid pennan:
Tord Strømdal, medgrundare.

Just nu behövs:

Pengar

Vinterkläder

Elverk

Drönare

IFAK

 

Se hela listan över vilken utrustning som är mest efterfrågad av våra samarbetsorganisationer i Ukraina just nu.

Swish

Öppna Swish och scanna QR-koden för att swisha en valfri gåva till
123 607 66 65.

Banköverföring

Bankgiro för betalningar inom Sverige:
5899-3932

Internationella betalningar
IBAN: SE70 8000 0802 1818 4401 3431
BIC: SWEDSESS